De ideale baan

De ideale baan

Het is ochtend, je wekker loopt af, je maakt je klaar om naar je werk te gaan of je hebt geen job.
Je vraagt je af “Is dit het nu?”
Is het dit, wat ik voor de rest van mijn leven wil blijven doen?
Ik mis plezier, energie en passie!” Misschien weet je niet wat je het liefst zou willen doen. Of weet je dat wel, maar durf je niet de overstap te maken.

Eén ding is zeker: Dit maakt je niet gelukkig! Je worstelt je door de week heen en denkt: “Ik moet op zoek gaan naar iets anders. Maar wat dan? En hoe doe ik dat? En kan ik daar mijn huur of hypotheek wel van betalen?”
Hoe zou het zijn om het werk te doen waar je van droomt?
Hoe zou het zijn om elke dag op te staan en het werk te doen dat je altijd al hebt willen doen? Om betaald te worden voor je hobby? Om eindelijk je eigen bedrijf te beginnen of van carrière te veranderen?
Misschien wil je weten wat voor werk het beste bij je past. Misschien vraag je jezelf af hoe je daar een inkomen mee kunt verdienen. Het kan!
Hoe zou het zijn om niet meer met tegenzin te werken, maar vol energie en inspiratie bezig te zijn? Eindelijk te doen wat je echt wilt? Dat zou fantastisch zijn, nietwaar?

Waarom heb je dan nog niet de ideale baan?
Er zijn maar twee redenen waarom je nog niet je droombaan hebt: Je weet niet wat je wilt of je weet het wel, maar denkt niet dat het je lukt.
Het gaat dus om je passie ontdekken en je angst overwinnen. Beiden kunnen een uitdaging zijn.
Dat stemmetje blijft in je achterhoofd zeggen: “Dit maakt mij ook niet gelukkig.” Je weet dat je actie moet ondernemen…

Hoe krijg jij nu je droombaan?
Iedereen kan zijn of haar droombaan vinden, iedereen kan veranderen van werk. Wel moet je duidelijk bepalen wat je wilt en de stappen nemen die ervoor nodig zijn. Er zijn al mensen die doen wat jij graag zou willen!
Wat zijn de stappen die je moet nemen?
Ten eerste moet je ontdekken wat je wilt en waar je goed in bent. Daarna zet je je twijfels om in kracht en vertrouwen. Vervolgens bereid je je voor en als laatste maak je de overstap naar je droombaan.
Wat je daarvoor nodig hebt zijn fundamentele inzichten, eenvoudige technieken en positieve emoties, die je stap voor stap door dit proces leiden. Als anderen het kunnen, dan kun jij het ook!

Ben jij op zoek naar je droombaan?

Wil je werk dat je echt inspireert?

Dan is deze e-cursus iets voor jou! Ontdek je passie en talenten. Bepaal precies wat je belangrijk vindt. Zet je twijfels om in kracht. Bereid je voor en maak de overstap naar de baan van je dromen!

  • Ontdek je echte passie
  • Maak van je hobby je werk
  • Meer geloof in eigen kunnen
  • Ontdek wat je precies zoekt
  • Stap voor stap begeleiding
  • Ontdek je talenten
  • Meer plezier en succes
  • Meer verdienen met je hobby
  • Van twijfel naar kracht
  • Gegarandeerd Resultaat

In 7 stappen naar werk dat bij je past – van baan naar droombaan

Te veel mensen doen het werk dat ze eigenlijk niet willen of zijn opzoek naar een job. Ze dromen over een leuke baan, maar weten niet precies welk werk het beste bij hen past. Of ze weten wel wat ze willen, maar niet hoe ze daar moeten komen.
Dit artikel geeft je 7 stappen die je kunt gebruiken om je ideale baan te vinden en te krijgen.

1. Bepaal hoe belangrijk het is om het ideale werk te vinden.
Je moet overtuigd zijn dat leuker werk belangrijk voor je is, anders mis je de motivatie en energie om aan de slag te gaan.
Dit is de belangrijkste reden waarom iemand nog niet het werk doet wat hij of zij wil. De huidige baan bevalt niet echt, maar het geeft inkomen en zekerheid.
Als de noodzaak ontbreekt om tijd te besteden aan het vinden van leuker werk verandert er niets. De beste vraag om je helpen in deze stap is: ‘Wil ik dit werk de komende tien jaar blijven doen?’ Als het antwoord nee is, is de volgende vraag: ‘Ben ik bereid om tijd en energie te stoppen om dit te veranderen?’ Als je antwoord daarop ja is, ben je klaar voor de volgende stap.

2. Bepaal wat je passie is.
Het heeft geen zin om ander werk te zoeken als dat je na een jaar ook weer verveelt. Neem de tijd om te achterhalen wat je het liefst zou doen. Het artikel ‘In je passie ligt je kracht’ helpt je om uit te vinden wat je wilt en waarom dat zo belangrijk is. Ook vertelt het je waarom je van je passie je beroep kunt maken en er inkomen mee kunt verdienen.

3. Bepaal je talenten.
Je talenten en passie gaan samen. Met andere woorden: meestal ben je goed in wat je het liefst doet. Schrijf eens op waar jij in uitblinkt. Ben je een ster in werken met cijfers of het houden van een goed gesprek? Ben jij het liefst bezig met het creëren van een nieuwe website of het maken van een video? Schrijf het op en doe jezelf niet te kort!
Als je twijfelt op je überhaupt wel talenten hebt, vraag dan aan je omgeving wat deze denkt dat jij het beste kunt. Wat zeggen je vrienden of familie? En wat gaat je moeiteloos af terwijl het anderen veel energie kost? Dat is jouw talent. Het maakt niet uit dat je denkt dat anderen veel meer talent hebben. Iedereen op zijn eigen niveau. Het gaat nu om jou.

4. Bepaal wat voor kenmerken een baan moet hebben om ideaal te zijn.
Zou je het liefst zelfstandig werken in een eigen bedrijf? Of wil je juist op kantoor zitten? Zou je in een team willen werken of juist alleen? Wil je leiding geven of niet?
Deze stap kun je zo uitgebreid beschrijven als je zelf wilt. Denk aan alle details die voor jou belangrijk zijn. Waar zou je willen werken en met wie? Zou je dicht bij je werk moeten wonen of maakt dat niet uit? Wil je parttime, in avonddienst of overdag werken? Wil je een strakke hiërarchie of juist veel vrijheid?

5. Verbind alle elementen voor een gedetailleerde beschrijving.
Voeg je passie, talenten en bijzonderheden samen in een blauwdruk van je droombaan. Als je niet precies weet wat je zoekt heeft het ook geen zin om op pad te gaan. Hoe gedetailleerder je bepaalt hoe het ideale werk eruit ziet, hoe beter.

6. Bereid je voor en ga op zoek.
Nu je weet wat je wilt en hoe dat eruit ziet, kun je beginnen met de voorbereiding. Misschien heb je een extra diploma nodig of moet je een bepaalde vaardigheid ontwikkelen. Waarschijnlijk moet je sollicitatiebrieven versturen voor een baan in loondienst. Of moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel voor een eigen bedrijf.
Deze stap kost tijd. Gun jezelf die tijd ook. Je hoeft niet morgen een andere baan te hebben. Het gaat om een investering voor de komende tien jaar. Wellicht duurt het een tijd voordat je aangenomen wordt. Wellicht kun je een eigen bedrijf eerst in de avonduren opstarten voordat je je huidige baan vaarwel zegt.

7. Maak de overstap en neem de tijd om te leren.
Uiteindelijk zal je de sprong moeten wagen. Natuurlijk is het spannend om iets nieuws te beginnen. Het kan zijn dat je niet onmiddellijk succesvol bent. Dat je in het begin fouten maakt en bij moet leren.
Iedereen die het werk doet waar jij van droomt, heeft ook deze stappen moeten zetten. Dus geef jezelf de tijd voor een opstartfase. Als je leert wat goed of fout gaat en dat aanpast, word je vanzelf succesvol. Je doet immers het werk dat jij het liefst wilt en waar je talenten liggen. Doen wat je wilt, is de beste definitie van persoonlijk succes.

Alle stappen staan hier kort beschreven. Als je echt aan de slag wilt, bestel dan de onderstaande e-cursus: Vind je droombaan

Inspirerend werk is de basis voor een gelukkig leven. Hoe beter je weet wat je passie en talenten zijn, hoe makkelijker je je droombaan vindt. Ontdek jouw ideale baan met deze online training en maakt de overstap! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Vind je droombaan snel en eenvoudig door e-cursus van de Frank de Moei een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

De meest gemaakte fout bij het vinden van je droombaan

Heel veel mensen zijn op zoek naar werk of ander, leuker werk. Als professionele coach heb ik veel gesprekken gehad met cliënten die door de bomen het bos niet meer zien. Ze weten niet precies wat ze willen of hoe ze daar moeten komen en zien een groot verschil tussen hun wens (de droombaan) en de realiteit (hun huidige werk).
Daarbij worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Dit artikel legt uit wat je kunt doen om uit te vinden welk werk het beste bij je past en welke valkuilen je kunt vermijden.

Een baan is het verlengde van je persoonlijkheid, niet andersom.
Als je zoekt naar werk of leuker werk dan ga je meestal kijken in vacaturebanken of je neemt contact op met een uitzendbureau.
Daarmee maakt je al direct een cruciale vergissing. Voordat je begint te analyseren waar je passie en talenten liggen, probeer je jezelf te passen in een hokje, een functie of vacature. Dat is veel te vroeg.
Jij past niet in een functie of vacature: jouw persoonlijkheid bepaalt wat voor functie het beste bij jou past.
Door direct te kijken naar functies ga je voorbij aan de essentie van een ideale baan, namelijk je persoonlijkheid, je passies en talenten.
Je probeert als het ware de kleding van een ander te passen, zonder te kijken naar je eigen maten.
Wat je dan ziet, is dat je van baan tot baan gaat zonder ooit het ideale werk te vinden. Je begint bij een bedrijf en na verloop van tijd motiveert je baan je niet meer. Dan ga je op zoek en je denkt tijdelijk een andere ‘ideale baan’ te hebben gevonden, om erachter te komen dat dit ook niet is wat je wilt.
Kortom: je probeert iets aan te passen dat geen rekening houdt met jouw eigen maten. Je passie bepaalt de baan. De baan bepaalt niet jouw passie.
Als je nog 10, 20, 30 of 40 jaar moet werken, dan zal niets je zoveel plezier doen als uit te vinden wat je nu echt wilt. Die periode is veel te lang om door te brengen met een tweede keus of zomaar een baan.

Begin eerst met het WAT, dan met het HOE.
Bepaal eerst wat je leuk vindt. Waar krijg je energie van? Waar word je enthousiast van? Is dat van mensen helpen? Is het van bezig te zijn met cijfers of techniek? Wat vind je daar zo leuk aan? Waarom motiveert dat je?
De valkuil is dat veel mensen hier direct op vastlopen omdat ze onmiddellijk denken: “Die baan bestaat niet.” Of: “Daar kan ik niets mee verdienen.”
Als jij bepaalt dat dat zo is, dan is het ook zo. Zo saboteer je je eigen droombaan al voordat je erachter bent gekomen wat je precies wilt. Bovendien, door jezelf direct te confronteren met praktische bezwaren (die baan bestaat niet, daar verdien je geen geld mee), ben je niet gemotiveerd om verder te gaan zoeken. Je besluit al bij voorbaat dat het een hopeloze oefening is en je nooit het ideale werk kunt gaan doen. Zonde!
In het stadium waarin je je op zoek gaan naar je passie, is het veel te vroeg om dat al te vertalen in een concrete functie. Het gaat eerst om te achterhalen WAT je wilt. Dat kost veel tijd. Hoe beter je bepaalt (tot in detail) wat je wilt, hoe gerichter je op zoek kunt gaan. Pas als je alle details hebt bepaald, kun je gaan uitvinden HOE je daar moet komen. Door de zaak om te draaien en eerst te kijken hoe je ergens moet komen, zinkt je eigen boot. Nog voordat je de haven uit bent.
De belangrijkste stap.
Het achterhalen van je passie is de belangrijkste stap. Hoe meer details hoe beter. Als je met behulp van een coach, cursus of door eigen onderzoek dit hebt achterhaald, kun je verder gaan.
Probeer je hoofdpassie – je drijfveer – te ontdekken door je af te vragen wat je het liefste doet, waar je energie van krijgt, waar je enthousiast van wordt, wat je uren zou kunnen doen of wat jij belangrijk vindt in het leven. Het antwoord op die vragen is je passie.
Is het mensen helpen, kennis vergaren, macht of status hebben, schoonheid waarderen, iets creëren?
Daarna kun je verder gaan met details bedenken van jouw ideale baan. Wil je op kantoor werken of juist in de buitenlucht? Wil je in een team werken of liever alleen? Houd je van druk en deadlines of juist niet? Wil je graag structuur of krijg je liever de ruimte? Wil je een baas boven je of wil je zelf de baas zijn?
De details die je kunt bedenken zijn eindeloos. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het wordt om daar gericht naar te zoeken.
Als je zegt “Ik wil mensen helpen” dan geeft dat wel een idee, maar niet echt een handvat. Wat voor mensen wil je helpen? Hoe wil je ze helpen? Waarmee wil je ze helpen? Hoe vaak en hoelang wil je ze helpen? In welke branche of op welk vakgebied?
Wees creatief en fantaseer eens over je droombaan. Pas veel later kun je gaan zoeken wat voor bedrijven en functies daarvoor in aanmerking komen.
Als je zoekt naar functies ga je naar een vacaturebank, maar als je wilt weten wat je droombaan is, kun je dat antwoord alleen bij jezelf vinden.
Vind je droombaan!

Inspirerend werk is de basis voor een gelukkig leven. Hoe beter je weet wat je passie en talenten zijn, hoe makkelijker je je droombaan vindt. Ontdek jouw ideale baan met deze online training en maakt de overstap! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Vind je droombaan snel en eenvoudig. Doe het nu.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *