Bestsellers in Kerstmannen

Bestsellers in Kerstmannen

Bestsellers in Kerstmannen: De Kerstman is een folkloristisch figuur die rond de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan kinderen.
De meest gebruikte verbeelding is Santa Claus, die ontstond in de Verenigde Staten. Deze figuur wordt voorgesteld als een gezette oude man met een lange witte baard en gekleed in een rood pak.

*****

Bestsellers in Kerstmannen: De Kerstman is een folkloristisch figuur die rond de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan kinderen.

De figuur van de Kerstman maakt in Nederland en België pas sinds relatief korte tijd deel uit van de kersttradities, maar hij heeft inmiddels ook hier een prominente plaats verworven op kerstkaarten, in etalages, in kerstmuziek en elders.
In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas, in Frankrijk Père Noël en in Spanje Papá Noel.

Bestsellers in Kerstmannen en rendieren

De Kerstman heeft volgens de meeste verhalen acht rendieren die zijn slee trekken. Deze rendieren zijn tevens in staat om te vliegen.

De namen van de rendieren zijn gebaseerd op een gedicht van de dichter Clement Clark Moore Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid, en Donder en Blitzen . In 1939 bedacht Robert L. May een extra rendier: Rudolph the Red-Nosed Reindeer en introduceerde deze in het gelijknamige boek, waarover onder andere het liedje met dezelfde titel gaat. Deze is mede door het lied dermate bekend geworden, dat hij geregeld als negende rendier wordt toegevoegd aan de lijst.

De woonplaats van de Kerstman wordt in veel Amerikaanse vertellingen op de Noordpool gesitueerd. In Europa wordt ook de plaats Rovaniemi in Finland aangegeven als woonplaats. Volgens Denen woont Julemanden (de Kerstman) in Groenland nabij Uummannaq, dat deel uitmaakt van het Deense koninkrijk.

Een bekende uitroep van de Kerstman is Ho-ho-ho!

Sinterklaas transformeerde in Amerika tot Santa Claus. Aanvankelijk was hij daar net als in Nederland begin december actief. Later verplaatste hij zijn activiteiten naar oudejaarsavond en nog wat later werd hij actief op Kerstavond, zoals nu nog steeds. Vandaag de dag is de Kerstman over de hele wereld te vinden.