fietshelmen zijn een essentieel onderdeel van fietsveiligheid

fietshelmen

Fietshelmen zijn een essentieel onderdeel van fietsveiligheid. Ze zijn ontworpen om de hoofden van fietsers te beschermen bij een val of botsing. Moderne fietshelmen zijn lichtgewicht, comfortabel en stijlvol, terwijl ze tegelijkertijd een optimale bescherming bieden.

Het dragen van een fietshelm is een essentiële veiligheidsmaatregel voor iedereen die fietst. Hier zijn enkele redenen waarom het zo belangrijk is:

 1. Bescherming tegen hoofdletsel: De hoofdreden om een fietshelm te dragen is bescherming. Bij een val kan een helm je hoofd beschermen tegen ernstige verwondingen. Helmen zijn ontworpen om de impact te absorberen en de kracht van de klap te verspreiden, wat de kans op hoofdletsel vermindert.
 2. Het is wettelijk verplicht in sommige regio’s: In veel landen of regio’s is het dragen van een fietshelm verplicht, vooral voor kinderen. Door een helm te dragen, voldoe je aan de lokale verkeersregels en vermijd je mogelijke boetes.
 3. Verhoogt zichtbaarheid en bewustzijn: Veel helmen hebben reflecterende materialen of kleuren die de zichtbaarheid verhogen. Dit kan helpen om beter gezien te worden door automobilisten, vooral in de schemering of ‘s nachts.
 4. Voorbeeldfunctie voor anderen: Door zelf een helm te dragen, toon je aan anderen dat veiligheid belangrijk is. Dit kan vooral invloedrijk zijn voor jongere fietsers, die nog leren over verkeersveiligheid.
 5. Bescherming tegen weersinvloeden: Naast bescherming bij ongelukken, kan een fietshelm ook bescherming bieden tegen zon, regen en kou, wat de rijervaring comfortabeler maakt.

Hoewel het dragen van een fietshelm niet elke vorm van letsel kan voorkomen, kan het de ernst van verwondingen aanzienlijk verminderen. Het is een eenvoudige stap die een groot verschil kan maken in je algehele veiligheid op de fiets.

Bij het kiezen van een fietshelm zijn er verschillende kenmerken waar je op moet letten om zowel veiligheid als comfort te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten:

 1. Veiligheidscertificeringen: Een goede fietshelm voldoet aan internationale veiligheidsnormen zoals CE EN 1078 in Europa. Deze certificeringen garanderen dat de helm voldoende bescherming biedt bij botsingen.
 2. Pasvorm en comfort: Een essentieel kenmerk van een goede helm is de pasvorm. De helm moet comfortabel zitten zonder te knellen en niet wiebelen of verschuiven tijdens het fietsen. De meeste helmen hebben verstelbare bandjes en soms een verstelbaar achterste steunsysteem.
 3. Ventilatie: Goede ventilatie is cruciaal om oververhitting te voorkomen, vooral bij langere ritten of warm weer. Kijk voor helmen met meerdere ventilatiegaten die een goede luchtdoorstroming bevorderen.
 4. Gewicht: Een lichtere helm kan comfortabeler zijn, vooral op lange ritten. Dit vermindert de druk op nek en schouders.
 5. Duurzaamheid: De materialen en bouwkwaliteit bepalen hoe goed een helm bestand is tegen slijtage en de tand des tijds kan doorstaan. Hoge kwaliteit materialen zoals polycarbonaat buitenschalen zijn vaak duurzamer.
 6. Design en zichtbaarheid: Een helm die goed zichtbaar is door reflecterende elementen of heldere kleuren kan de veiligheid verhogen door de zichtbaarheid te verbeteren. Ook het esthetische ontwerp kan een overweging zijn.
 7. Extra features: Sommige helmen bieden extra functies zoals een vizier tegen de zon, een ingebouwd licht of een plaats voor een actiecamera.

Door op deze kenmerken te letten, kun je een fietshelm kiezen die niet alleen veilig is, maar ook comfortabel en aangepast aan je persoonlijke behoeften en stijl. Veiligheid hoeft niet ten koste te gaan van comfort of look.

Het kiezen van de juiste fietshelm is afhankelijk van verschillende factoren die zorgen voor comfort, bescherming en functionaliteit. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij de selectie van een fietshelm:

 1. Pasvorm en grootte: Een helm moet goed passen om optimale bescherming te bieden. Dit betekent dat de helm niet te strak of te los mag zitten. Hij moet comfortabel zitten zonder te verschuiven wanneer je je hoofd beweegt.
 2. Veiligheidscertificeringen: Kijk of de helm voldoet aan lokale en internationale veiligheidsnormen, zoals de EU-norm EN 1078. Deze certificeringen verzekeren dat de helm getest is en bewezen effectief is in het beschermen van het hoofd bij een ongeval.
 3. Ventilatie: Goede ventilatie is essentieel om oververhitting te voorkomen, vooral bij langdurige ritten in warm weer. Kies een helm met voldoende ventilatieopeningen die een goede luchtcirculatie rond het hoofd bieden.
 4. Gewicht: Een lichtere helm kan comfortabeler zijn, vooral op lange ritten. Echter, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewichtsverlies niet ten koste gaat van de beschermende functie van de helm.
 5. Ontwerp en functionaliteit: Afhankelijk van het type fietser dat je bent, kan je kiezen voor helmen met specifieke kenmerken zoals vizieren voor mountainbikers, aerodynamische ontwerpen voor racefietsers, of ingebouwde verlichting en reflectoren voor stadsfietsers.
 6. Duurzaamheid: De materialen en constructie van de helm moeten duurzaam zijn om een langdurige bescherming te bieden. Helmen die zijn beschadigd, moeten worden vervangen om de veiligheid te waarborgen.
 7. Prijs: Hoewel prijs een overweging kan zijn, is het belangrijk om investering in veiligheid niet te compromitteren. Een hogere prijs kan soms betekenen dat de helm is gemaakt met betere materialen of extra functies heeft die de veiligheid en het comfort verhogen.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kan je een helm kiezen die niet alleen goed past en comfortabel is, maar je ook optimaal beschermt tijdens het fietsen.

Het kiezen van de juiste fietshelm is essentieel voor zowel comfort als veiligheid tijdens het fietsen. Hier is een handige gids om je te helpen bij het vinden van de perfecte helm.

1. Veiligheidsstandaarden

Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen zoals vastgesteld door organisaties zoals CPSC of EN1078. Dit verzekert je van een basisniveau van bescherming tijdens het fietsen.

2. Pasvorm fietshelmen

De helm moet goed passen: niet te strak, maar ook zeker niet te los. Een goed passende helm zit comfortabel en is horizontaal niveau met je voorhoofd, en zit ongeveer een vingerbreedte boven je wenkbrauwen. De riempjes moeten een V-vorm vormen rondom je oren en comfortabel onder je kin sluiten.

3. Ventilatie

Goede ventilatie is essentieel om oververhitting en ongemak te verminderen, vooral tijdens lange ritten of warm weer. Kijk naar helmen met voldoende ventilatiegaten die een goede luchtdoorstroming toestaan.

4. Gewicht

Lichtere helmen bieden comfort en kunnen minder belastend zijn tijdens langere ritten. Echter, het is belangrijk om een balans te vinden tussen lichtgewicht en veiligheidsnormen.

5. Type fietsactiviteit

Afhankelijk van het type fietsen dat je doet (wegwielrennen, mountainbiken, stadsfietsen), zijn er verschillende helmtypes. Mountainbikehelmen bieden bijvoorbeeld extra bescherming aan de achterkant van het hoofd.

6. Technologieën

Sommige helmen bieden extra technologieën, zoals MIPS (Multi-directional Impact Protection System), dat extra bescherming biedt tegen rotatiekrachten bij een val.

7. Design en esthetiek

De look van de helm kan ook belangrijk zijn. Veel merken bieden helmen in verschillende kleuren en designs aan. Kies een helm die aansluit bij je persoonlijke stijl.

8. Prijs

Stel een budget vast, maar wees bereid om te investeren in een helm die goede veiligheid en comfort biedt. Dit is een investering in je eigen veiligheid.

Door deze punten in gedachten te houden, kun je een fietshelm kiezen die niet alleen veilig maar ook comfortabel is tijdens je fietstochten. Veiligheid eerst!

 • Het online kopen van fietshelmen kan zowel gemakkelijk als voordelig zijn. Hier zijn een paar betrouwbare websites waar je kwalitatieve fietshelmen kunt aanschaffen:
 • Amazon – Een breed assortiment aan fietshelmen voor alle leeftijden en stijlen. Biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en heeft helmen voor zowel recreatief als professioneel gebruik.
 • Bol.com – Een groot assortiment van fietshelmen in verschillende prijsklassen.
 • Fietsparadijs – Gespecialiseerd in fietsartikelen, inclusief een breed scala aan fietshelmen.

Zorg er altijd voor dat je de maat en specificaties checkt voordat je een aankoop doet, om er zeker van te zijn dat de helm past en voldoet aan je eisen.

Bij het kiezen van de juiste fietshelm is het belangrijk dat je let op veiligheid, comfort, en stijl. Fietsparadijs.com biedt een breed assortiment aan fietshelmen die aan al deze eisen voldoen. Hier zijn enkele van de topkeuzes:

ABUS Urban-I 3.0 Helm: Deze helm is perfect voor stedelijke fietsers en pendelaars. Het biedt uitstekende ventilatie, een ingebouwde LED-achterlicht, en een uniek magneetslot dat gemakkelijk met één hand te bedienen is.

Giro Bexley MIPS: De Giro Bexley combineert een slank ontwerp met geavanceerde beschermingstechnologieën zoals MIPS (Multi-directional Impact Protection System), wat helpt om de krachten te verminderen bij een botsing.

Elk van deze helmen is een uitstekende keuze afhankelijk van je specifieke fietsbehoeften en stijlvoorkeuren. Zorg ervoor dat je helm goed past en dat de straps comfortabel zijn voor een optimale veiligheid en comfort. Bezoek Fietsparadijs.com om meer te ontdekken en de helm te kiezen die het beste bij jou past.

Het assortiment van fietshelmen bij BOL varieert regelmatig, met diverse modellen en merken die vaak in de topverkopen verschijnen. Hieronder is een lijst van enkele van de populairste fietshelmen die vaak hoog scoren op de verkoopranglijsten:

ABUS Fietshelm Urban-I 3.0 – Bekend om zijn comfort en uitstekende veiligheidskenmerken, is dit een populaire keuze onder stedelijke fietsers.

Giro Register MIPS – Deze helm is uitgerust met het MIPS veiligheidssysteem, wat extra bescherming biedt bij een val.

Kask Mojito  – Vaak gekozen door racefietsers voor zijn lichtgewicht en aerodynamische ontwerp.

Nutcase Street – Ideaal voor zowel volwassenen als kinderen, deze helmen komen in veel verschillende kleurrijke designs.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van fietshelmen die momenteel populair zijn bij BOL.COM. Het is altijd raadzaam om de huidige voorraad en klantbeoordelingen te bekijken om de beste keuze te maken.

Hier is een lijst van populaire fietshelmen die momenteel bestsellers zijn op Amazon.nl. Deze helmen zijn niet alleen populair vanwege hun kwaliteit en veiligheidsfeatures, maar ook door hun esthetiek en comfort.

Giro Register MIPS Fietshelm

MIPS-technologie voor extra bescherming tegen rotatiekrachten bij een val

Verstelbaar draaisysteem voor een nauwkeurige pasvorm

Beschikbaar in diverse kleuren

Abus Viantor Fietshelm

Lichtgewicht en stevig, ideaal voor zowel professionals als hobbyisten

Goede ventilatie met meerdere luchtkanalen

Slank design

Schwinn Thrasher Fietshelm

Microshell-constructie voor duurzaamheid zonder extra gewicht

Ingebouwd zonneklepje voor extra comfort tijdens zonnige ritten

Verstelbaar voor verschillende hoofdmaten

Lazer Compact DLX MIPS

Inclusief MIPS-systeem voor optimale bescherming

LED-achterlicht voor verbeterde zichtbaarheid

Universele maat met aanpasbare pasvorm

KASK Protone Fietshelm

Gebruikt door professionele wielrenners wereldwijd

Uitstekende aerodynamica en ventilatie

Luxueuze lederen interieurdetails

Deze lijst is gebaseerd op de recente verkoopcijfers en klantbeoordelingen op Amazon.nl, wat betekent dat de modellen kunnen wijzigen afhankelijk van beschikbaarheid en nieuwe releases. Voor de meest actuele informatie en product details wordt aanbevolen Amazon.nl te bezoeken.


Amazon: fietshelmen
Didoland Shop
bekijk onze blogpagina