Leon de messenslijper

De kunst van het messen slijpen is zo oud als de messen zelf en hoewel de moderne technologie ons elektrische slijpers en geavanceerde wetstenen heeft gebracht, is de ambacht van het slijpen op een traditionele molensteen niet verdwenen. Tijdens mijn reis ‘In de voetsporen van een onbekende’ werd ik herinnerd aan deze klassieke techniek toen ik Leon, de messenslijper, tegenkwam.

Leon stond voor de lokale beenhouwerij van het dorp met een aanhangwagen en een ronddraaiende molensteen, waarop hij de messen met uiterste precisie sleep. Het tafereel was bijna meditatief – de draaiende steen, het geluid van metaal op steen, en het water dat zachtjes over de molensteen drupte om de slijpsteen koel te houden en het slijpsel weg te spoelen.

 

Het slijpen van messen is een belangrijke handeling voor iedereen die van koken houdt of in de keuken werkt. Een scherp mes is niet alleen efficiënter, het is ook veiliger om te gebruiken. Leon legde uit dat de vochtige molensteen ervoor zorgt dat je altijd het scherpste resultaat behaalt. Hij waarschuwde ook voor het afwassen van messen in te heet water of, nog erger, het plaatsen van messen in de vaatwasser. Deze praktijken maken een mes snel bot.

 

Opvallend was Leon’s benadering van ambacht versus moderniteit. Hij erkende de gemakken van elektrische slijpers en het na-scherpen met een wetsteen, maar benadrukte dat de traditionele manier van slijpen op een molensteen een precisie en scherpte geeft die moeilijk te evenaren is.

 

Belangrijke lessen die ik van Leon leerde, zijn niet enkel gericht op techniek, maar ook op onderhoud. Het is cruciaal om een mes op de juiste manier te verzorgen. Na het slijpen kan je het mes ‘zetten’ met een wetstaal of aanzetstaal, wat de scherpte optimaliseert.

Voor de liefhebbers en professionals is dit verhaal een herinnering aan het belang van een goed geslepen mes en de ambacht die nog steeds floreert in een wereld die snel verandert. Het is een eerbetoon aan mensen zoals Leon, die de tijd nemen om een mes de scherpste snede te geven, met respect voor de lang geëerde slijptradities. Volgende keer dat je jouw mes pakt, denk dan aan de vaardigheid en zorg die nodig is om het zo scherp mogelijk te maken – en misschien, laat je het slijpen over aan een professional zoals Leon de messenslijper.

In de voetsporen van een onbekende. Leon de messenslijper.