Zittend naakt, hand gemaakt bronzen beeld

Zittend naakt

Ik zie ze nog staan, de bronzen gestalten in de tuin van mijn grootouders. Maar er was één beeld dat me altijd trof. Het was een uniek, handgemaakt bronzen beeld van een zittend naakt – een ode aan de pure en tijdloze schoonheid van de mens. Hoewel ik nu een man van middelbare leeftijd ben, kan ik nog steeds de warmte van de zomerzon voelen die op mijn gezicht viel terwijl ik als kind verdwaald ronddwaalde tussen het gebladerte en het beeld ontdekte.

Het was 29 centimeter hoog, maar voor mij leek het een monoliet van emotie en verhalen. Ik herinner me hoe ik, met kinderlijke onschuld, vroeg aan mijn grootvader waarom het beeld naakt was. “Kunst, mijn jongen,” zei hij met een knipoog, “heeft geen versiering nodig. Net als de waarheid.”

Jaren zijn voorbijgeschoten als bladeren in de herfstwind, maar het gevoel van verwondering dat het beeld bij mij opriep is altijd gebleven. Het leerde me de kunst te waarderen. Niet enkel als een esthetisch plezier, maar als een venster naar de menselijke conditie. Het zittend naakt, met haar ingetogen pose en rustige uitdrukking, heeft me altijd doen inzien dat echte schoonheid zit in het verhaal dat het vertelt, de emoties die het oproept, en de gedachten die het uitlokt.

En nu, terwijl ik door de tuin loop, zie ik dat de wereld is veranderd, maar zij blijft onveranderd. Een permanente herinnering aan de eenvoud, een stille getuige van de cycli van het leven. Ze is meer dan een beeld voor mij. ze is een vriend die geen woorden nodig heeft. Een leermeester die de kunst van het bestaan belichaamt.

Dit beeld van Bronzartes, het zittende naakt, blijft in mijn tuin en hart. Een eindeloze inspiratie en een bron van serene contemplatie.

bronzen beelden voor in de tuin