Aardbeien de meest populaire fruitsoort

Aardbeien de meest populaire fruitsoort

Aardbeien

Aardbeien laten niet alleen de ogen van kinderen stralen, ze zijn nog steeds een van de meest populaire fruitsoorten in de moestuin. Bijna niemand kan het weerstaan ​​als het glanzende rode fruit smakelijk flitst tussen de weelderige groene aardbeiplanten. Maar het populaire zachtfruit is niet alleen een genot als het direct in de tuin warm is in de zon. De volle, zoete vruchten smaken heerlijk op taarten, in desserts of als heerlijke jam. Wat is er duidelijker dan de veelzijdige aardbeivruchten in uw eigen tuin te brengen? Het cultiveren ervan kost wat meer zorg, maar het resultaat is de moeite waard. Zelfs wanneer geplant, ontwikkelen de vruchten veel meer aroma dan de vaak licht waterige bessen van de handel.

Enorme variëteit aan aardbeiplanten

De dagen dat de aardbeienoogst tussen eind mei en eind juni beperkt was tot een paar weken, waren lang verleden tijd. Tegenwoordig is er een grote variëteit aan variëteiten met zeer verschillende eigenschappen. Er zijn vroege of late rijping en zelfs speciale rassen die twee keer per jaar worden gedragen. Als u meerdere variëteiten in de tuin plant, bent u aan de veilige kant – want van eind mei tot oktober lokt u heerlijke aardbeienvruchten van dag tot dag. Of het nu kleine variëteiten zijn die doen denken aan de smaak van wilde aardbeien uit de kindertijd, of dat u kiest voor grote, stevige vruchten – beide brengen smakelijke variatie in de tuin en de keuken.

Aromatisch zoete aardbeien, zelfs in een kleine ruimte

Tegenwoordig hoeven zelfs kleine tuinbezitters niet zonder gezond fruit. Je hebt slechts een beetje ruimte nodig om van heerlijke aardbeien te genieten – dit geldt ook voor duo-fruitbomen, die twee heerlijke soorten fruit op één stam combineren om ruimte te besparen, evenals slanke kolommen met fruitbomen. Niet alleen pilaarfruitbomen kunnen met weinig ruimte overweg – dit geldt ook voor aardbeien. Voor de meeste moderne soorten levert dicht planten geen problemen meer op – slechts 25 cm plantafstand is voldoende. Voor het planten van bloembakken en plantenbakken werden zelfs speciaal rassen speciaal gekweekt. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar nodigt ook uit om op het terras en balkon te snacken met vitamines.

Aardbeienplanten dragen dus veel fruit

Aardbeien zijn zonnekinderen – alleen dan kunnen ze de onvergelijkbare aromatische zoetheid bereiken die de bessen iets heel bijzonders maakt. Daarom moeten de heerlijke bessen in de tuin worden gereserveerd voor een zonnige plek met weinig schaduw. De aardbeiplanten worden krachtig geworteld – dit garandeert een snelle, probleemloze groei. De bessen met het hoge gehalte aan fructose houden van voedselrijke bodems – regelmatige bemesting zorgt voor overvloedige bloemen en een rijke oogst. Wilt u ook genieten van de zoete voordelen van aardbeifruit? Koop dan hier aardbeienplanten van goede kwaliteit.

Geniet van zelfgekweekte aardbeien

Naast rabarber maken aardbeien deel uit van het fruit dat na het winterseizoen als eerste vers van huis wordt geoogst. Aardbeienplanten van speciaalzaken maken het kweken in je eigen tuin of zelfs op je eigen balkon kinderspel.

Naast zijn unieke smaak maakt de aardbei, die tot de rozenfamilie behoort, ook indruk met zijn vorm en kleur. De sappige, rode vruchten met de onmiskenbare geur vormen een goede snack in elke tuin. Voor het verwerken van grotere hoeveelheden aardbeien zijn er tal van recepten. Naast aardbeienjam of verse aardbeienpunch zijn aardbeien ook een heerlijke toevoeging aan een hartige salade.

Aardbeien zoet als suiker

Aardbeienplanten in potten zijn verkrijgbaar als hangende aardbeien, klimaardbeien of balkonaardbeien. Bij de beslissing welke teelt zinvol is voor uw eigen tuin of balkon, is de doorslaggevende factor hoe vaak u jaarlijks aardbeien wilt oogsten. Door vroege bloei en goede verzorging produceren de planten van de eens dragende aardbeien in de vroege zomer veel fruit. Planten die meerdere keren zouden moeten dragen, produceren vaak kleinere individuele porties, maar bieden meestal tot ver in de herfst puur aardbeiengenot.

Omdat de voorouders van de huidige tuinaardbeien voornamelijk afkomstig waren uit bosrijke gebieden, geven aardbeien nog steeds de voorkeur aan een humusrijke, licht zure grond. Om de aardbeiplanten optimale groeiomstandigheden in hun eigen tuin te kunnen geven, moet het bed worden opgemaakt. Heb je op lange termijn echter minder trek in aardbeien, maar eerder spontaan, dan is dat ook geen probleem, de grond moet dan wel goed losgemaakt worden en gemengd met een beetje rijpe compost.

Om aardbeiplanten te vermeerderen, kun je de ranken doorknippen. Het voordeel van deze procedure is dat de moederplant niet de energie verliest die anders in de uitloper zou stromen. In plaats daarvan mondt het uit in de veelgevraagde aardbeien. De jonge uitlopers kunnen eenvoudig in een pot of in een ander bed worden geplant en groeien. Oude planten moeten echter om de twee tot drie jaar worden vervangen, omdat ze met het ouder worden steeds minder aardbeien vormen.

Bescherm aardbeiplanten

Om de aardbeien net voor het oogsten droog en schoon te houden, kunt u stromulch om de planten en onder het fruit leggen. Zo blijven de aardbeien schoon en droog. Als je geen stro bij de hand hebt, kun je je fruit ook beschermen tegen rotten met de aardbeienrijper. Omdat aardbeiplanten gevoelig zijn voor schimmelziekten, leent deze bescherming zich, wat ook een barrière is voor slakken.

Kent u onze wereld van onderwerpen met betrekking tot het aardbeitijdperk al?

Hoe aardbeien goed te planten

Aardbeien kunnen zowel in het voorjaar als in de nazomer worden geplant.
Zorg er bij het kiezen van de locatie voor dat deze is beschermd. Ook de aardbeienplant houdt van de volle zon.
De grond moet goed worden losgemaakt en voldoende van humus worden voorzien. Plant de aardbeien op een afstand van 20 tot 30 centimeter van elkaar en houd een afstand van ongeveer 70 centimeter tussen de rijen.
Houd er rekening mee dat de wortels voor het planten voldoende water moeten geven (ca. 10 minuten) en dat de grond ook vochtig moet zijn. Plant de aardbei zo dat het hart van de plant gelijk ligt met het aardoppervlak.
Strooi nu aarde over de wortels en druk de plant stevig in de grond. Vergeet niet te gieten! Geef de planten nu elke avond water en het duurt niet lang meer voordat je de eerste heerlijke aardbeien kunt oogsten. Aardbeien kunt u het beste ‘s avonds planten.
Doop de wortels van tevoren ongeveer 10 minuten in water en plant zodat het hart van de aardbeiplant op hetzelfde niveau ligt als het aardoppervlak. Houd een plantafstand aan in de rij van 20 tot 30 cm of een schoplengte, ongeveer 70 cm van rij tot rij.
Het plantgat moet zo breed en diep zijn dat de wortels voldoende ontwikkelruimte hebben.
We wensen je een heerlijk aardbeienseizoen!


Aardbei – potplanten

Lees meer over Aardbei – Potplanten

door op onderstaande foto te klikken.

Aardbeien potplanten

Professionele wortelzaailingen

Lees meer over Aardbeien – Professionele wortelzaailingen
door op onderstaande foto te klikken.

Aardbeien Professionele wortelzaailingen

Kweek je eigen aardbeien en eet ze smakelijk op terwijl je rustig zit in je loungeset, tuinzetel of aan je tuintafel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *