Marters brengen steeds meer schade aan

Marters brengen steeds meer schade aan.

Als je ooit last hebt gehad van marters in je huis, weet je hoe vervelend dat kan zijn. Maar geloof me, het probleem is niet alleen de kleine beestjes die door je zolder rennen. Nee, het gaat veel verder dan dat.

Marters zijn geduchte indringers die aanzienlijke schade aan je woning kunnen aanrichten. Een van de meest voorkomende problemen is beschadiging van de isolatie. Ze maken nesten in je isolatiemateriaal, wat resulteert in een hoger energieverbruik en natuurlijk, hogere kosten. Ik kan me nog herinneren hoe we een torenhoge energierekening ontvingen nadat een marter ons isolatiemateriaal had vernield. Wat een nachtmerrie!

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de geluidsoverlast. In het midden van de nacht wakker worden van geritsel en getrippel op zolder is nou niet bepaald bevorderlijk voor je nachtrust. En knaagschade aan kabels en leidingen kan risicovolle situaties veroorzaken, zoals kortsluiting of zelfs brand. Volgens een rapport van Milieu Centraal zijn marterincidenten in woningen de laatste jaren met 20% toegenomen.

Hier komt het: preventieve maatregelen zoals speciale marter werende platen, roosters en geurmiddelen. En ik moet je zeggen, sinds we deze maatregelen hebben genomen, hebben we geen marter meer gezien.

Een van de beste tips die ik kan geven is om je huis goed te inspecteren op mogelijke ingangen voor marters. Denk aan kleine gaatjes en kieren. Nog beter, overweeg ook om marter werende materialen te installeren. Dit betekent een investering, maar geloof me, het is het zeker waard.

Dus als je geen zin hebt om elke ochtend moegestreden op te staan dankzij die vervelende marters, volg dan deze tips. Neem de tijd om je huis te beschermen en voorkom veel schade en overlast. Vertrouw me, je zult er geen spijt van krijgen.

Je kan verschillende anti-marter producten vinden bij BOL.

Als huizen- en auto-eigenaar wil je natuurlijk je eigendommen beschermen tegen onverwachte schade. Eén van de onzichtbare maar zeer schadelijke bedreigingen zijn marters. Maar hoe kunnen deze kleine roofdieren zoveel schade aanrichten aan je auto?

Marters worden vaak aangetrokken door de warmte van de motor en de beschutte plek die een auto biedt. In de koude maanden zoeken ze naar plaatsen waar ze zich kunnen verstoppen en opwarmen, en een stilstaande motor biedt precies dat. Bovendien zijn daar vaak materialen aanwezig, zoals isolatiemateriaal en kabels, die ze kunnen gebruiken voor hun nest.

De schade die marters aan auto’s kunnen aanrichten is aanzienlijk. Hier zijn enkele manieren waarop ze je voertuig kunnen beschadigen:

Doorbijten van kabels: Marters hebben sterke tanden en kunnen gemakkelijk door kabels en leidingen bijten. Dit kan leiden tot ernstige elektrische storingen en hoge reparatiekosten.

Beschadiging van isolatiemateriaal: Ze kunnen aan het isolatiemateriaal knagen, waardoor je motor mogelijk oververhit raakt omdat de warmte niet goed wordt afgevoerd.

Beschadiging van leidingen: Ze kunnen ook door rubberen leidingen bijten, wat kan leiden tot olie- of koelvloeistoflekkages.

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je auto te beschermen tegen marters:

Gebruik geurverdrijvers: Er zijn speciale sprays beschikbaar die marters afschrikken. Deze sprays bevatten geurstoffen die onaangenaam zijn voor marters.

Fysieke barrières aanbrengen: Het plaatsen van een metalen rooster onder de motorkap kan marters beletten om je motor te bereiken. Je kunt ook een ultrasoon apparaat installeren dat geluidsgolven uitzendt die marters ongewenst vinden.

Parkeer op een veilige plek: Als het mogelijk is, parkeer je auto dan in een afgesloten garage waar marters minder snel binnenkomen.

Goed onderhoud: Regelmatige inspecties kunnen je helpen om vroegtijdig schade te ontdekken en te herstellen voordat grotere problemen ontstaan.

Neem proactieve maatregelen om te voorkomen dat marters je auto beschadigen. De kosten van preventie zijn vaak een fractie van wat je zou moeten betalen voor reparaties!

Bekijk hier verschillende toestellen om Marters te verjagen bij Amazon.

Marters kunnen een serieuze bedreiging vormen voor zowel mensen als huisdieren, vooral voor huiseigenaren en autobezitters. Maar zijn marters echt gevaarlijk? En zo ja, welke risico’s brengen ze precies met zich mee? Laten we hierin duiken met een nauwkeurige kijk op hun gedrag en de mogelijke gevaren.

Marters zijn van nature territoriaal en kunnen agressief gedrag vertonen wanneer ze zich bedreigd voelen of wanneer ze hun broedgebied willen verdedigen. Dit maakt ze potentieel gevaarlijk voor mensen die per ongeluk in hun territorium komen. Het is bekend dat marters scherpe tanden en klauwen hebben, wat betekent dat zelfs één enkele confrontatie ernstige verwondingen kan veroorzaken.

Voor huisdieren zoals katten en honden kan een ontmoeting met een marter vooral riskant zijn. De agressieve aard van deze roofdieren kan leiden tot bijtwonden en krassen, wat in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn voor kleinere huisdieren. Bovendien kunnen marters toegang krijgen tot huizen door kelders, zolders of andere openingen, waar ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten aan isolatiemateriaal en bedrading.

Marters kunnen dragers zijn van verschillende ziektes en parasieten, wat een bijkomend gevaar vormt. Ziekten zoals hondsdolheid en verschillende soorten wormen kunnen worden overgedragen door marters. Deze ziektes kunnen niet alleen uw huisdieren infecteren, maar ook u en uw familie blootstellen aan ernstige gezondheidsrisico’s.

Het beschermen van uw huis en auto tegen deze dieren vereist een zorgvuldige aanpak. Hier zijn enkele maatregelen die u kunt nemen:

Voorkom toegang: Zorg ervoor dat alle openingen naar uw huis goed zijn afgesloten, inclusief zolders en kelders.

Gebruik geurwerende middelen: Ze hebben een sterk reukvermogen. Geurafstotende middelen zoals mottenballen kunnen hen afschrikken.

Professionele hulp: Wanneer u vermoedt dat er marters in uw woning zijn, is het verstandig om direct professionele hulp in te schakelen. Deze experts weten precies hoe ze veilig en effectief met deze dieren om moeten gaan.

Het is duidelijk dat marters een reeks risico’s kunnen meebrengen voor zowel uw eigendommen als uw gezondheid. Door alert te zijn en preventieve maatregelen te nemen, kunt u uzelf en uw huisdieren beschermen tegen de mogelijke gevaren van marters.

Het hebben van marters in je huis of tuin is niets anders dan een ware nachtmerrie. Ze zijn luidruchtig, kunnen behoorlijk wat schade veroorzaken en lijken altijd de perfecte plek te vinden om hun nest te maken. Maar geen zorgen, wij hebben de ultieme gids samengesteld om van deze vervelende beestjes af te komen. Hier zijn enkele effectieve methoden om deze dieren succesvol te verjagen.

Marters hebben een uitgesproken, gevoelig reukvermogen. Een manier om ze te verjagen is door geuren te gebruiken die ze onaangenaam vinden. Probeer de volgende afschrikmiddelen:

Pepermuntolie: Deze krachtige geur is te sterk voor marters.

Naftaleen: Hoewel minder gebruikelijk vanwege de gezondheidsrisico’s, kan het in geventileerde gebieden helpen. Naftaleen mottenballen.

Citroenschillen en knoflook: Plaats deze rondom je huis en hou ze op afstand.

Marters houden niet van lawaai. Je kunt deze tactiek gebruiken om hen te verjagen door:

Ultrasone Afweerinstallaties: Deze apparaten zenden hoge frequentie geluiden uit die marters onaangenaam vinden.

Gebruik van radio of andere geluidsbronnen: Luide muziek of menselijke stemmen kunnen ze afschrikken.

Het creëren van fysieke belemmeringen kan enorm effectief zijn bij het buiten houden van marters:

Vul gaten en kieren: Controleer je huis op openingen waar ze doorheen kunnen glippen en dicht deze zorgvuldig af.

Plaats gaas of spikes: Op plekken waar ze vaak binnenkomen, zoals dakranden, kan het installeren van gaas of spikes hen beletten toegang te krijgen.

Marters kunnen veel schade aanrichten in auto’s door kabels door te bijten of isolatiemateriaal op te eten:

Gebruik van marterspray: Speciale sprays kunnen toegepast worden op kabels om ze minder aantrekkelijk te maken.

Marter matten: Deze metalen platen kunnen geplaatst worden onder de auto om ongewenste dieren van rondom je auto te houden.

Het belangrijkste in de strijd tegen marters is preventie. Houd je tuin en omgeving net en opgeruimd:

Opruimen van voedselbronnen: Zorg ervoor dat er geen afval of voedselresten rondslingeren die ongewenste dieren kunnen aantrekken.

Snoeien van planten en bomen: Houd struiken en bomen gekortwiekt om te voorkomen dat ze gemakkelijk je huis kunnen bereiken.

Marters zijn hardnekkige indringers, maar met deze tips en methoden kun je je huis en auto beschermen tegen deze ongewenste gasten. Succes en hopelijk ben je snel van ze verlost!

Marters kunnen een behoorlijke overlast vormen voor huiseigenaren en autobezitters. Ze kunnen schade aanrichten aan elektrische bedrading, isolatie en andere delen van de woning of voertuig. Het is dus essentieel om preventieve maatregelen te nemen om deze ongewenste bezoekers buiten de deur te houden. In dit deel van het artikel bespreken we handige tips en adviezen die je kunt toepassen om deze indringers uit je omgeving te weren.

De eerste stap om marters buiten te houden, is het afdichten van alle mogelijke toegangen tot je huis of auto. Ze zijn ontzettend behendig en kunnen door de kleinste openingen kruipen. Controleer je woning en auto grondig op kieren, scheuren en ongewenste openingen. Maak gebruik van marterbestendig materiaal zoals metalen platen of fijnmazig gaas om deze gaten af te dichten. Vergeet ook niet om schachten, ventilatieopeningen en dakranden goed af te sluiten.

Tip: Als je montageschuim gebruik om gaten te dichten, plaats zeker eerst gaas in het gat voor je begint met spuiten.

Marters maar ook ratten worden aangetrokken door gemakkelijk beschikbare voedselbronnen. Zorg er daarom voor dat er geen afval, etensresten of voer voor andere dieren rond je huis of auto slingeren. Bewaar afval in goed afgesloten containers en zorg ervoor dat deze regelmatig geleegd worden. Ook vogelvoeders kunnen ongedierte aantrekken, dus hang deze op een plek waar ongedierte moeilijk bij kunnen.

Een andere effectieve maatregel is het plaatsen van marterbestendig gaas rondom kritieke punten van je woning of auto. Dit gaas is speciaal ontworpen om marters tegen te houden en kan geplaatst worden rondom daken, schuren, kippenhokken of andere gebouwen waar je ongedierte buiten wilt houden. Zorg ervoor dat het gaas goed verankerd is en geen openingen bevat waar een marter doorheen kan.

Er zijn diverse afweermiddelen verkrijgbaar die kunnen helpen om marters op afstand te houden. Denk hierbij aan geurstoffen die marters onaangenaam vinden, zoals mottenballen of speciale martersprays. Deze sprays kunnen rondom de plekken waar marters vaak gezien worden, aangebracht worden om hen af te schrikken.

Een goed onderhouden tuin draagt ook bij aan het weren van marters en ander ongedierte zoals ratten. Zorg ervoor dat je struiken en bomen regelmatig snoeit, vooral die in de buurt van je huis of auto. Marters maken vaak gebruik van overhangende takken om op daken te springen en toegang te krijgen tot je woning. Houd je tuin netjes en opgeruimd om te voorkomen dat marters zich daar thuis gaan voelen.

Door bovenstaande vijf eenvoudige maar effectieve tips toe te passen, kun je marters preventief buiten de deur houden en schade aan je woning of auto voorkomen. Het is belangrijk om consistent te blijven en regelmatig controles uit te voeren om te zien of er nieuwe toegangen of voedselbronnen ontstaan zijn. Zo kun je met een gerust hart genieten van een martervrije omgeving.

Bekijk alle marterverjagers bij Amazon.

Ben je bezorgd dat er iets ongewoons gebeurt rondom je huis of auto? Misschien heb je al enkele onverklaarbare geluiden gehoord of sommige mysterieuze beschadigingen opgemerkt. De kans bestaat dat je te maken hebt met marteractiviteit. Dit deel van het artikel helpt je de veelvoorkomende tekenen te herkennen en biedt advies over wat je kunt doen als je vermoedt dat marters hun intrek hebben genomen.

Een van de eerste signalen van marters is het horen van geluiden in de nacht. Marters zijn nachtdieren en het is vaak in de rustige uren van de nacht dat je hun gescharrel, gekrab of zelfs piepgeluiden kunt horen. Dit geluid kan uit je zolder komen, tussen de muren of vanuit andere moeilijk bereikbare ruimtes.

Een duidelijke aanwijzing van marteractiviteit zijn hun uitwerpselen. Marteruitwerpselen zijn langwerpig en hebben een sterke, onaangename geur. Ze zijn vaak te vinden op een vaste plek, waardoor je ze mogelijk in een bepaald hoekje van je zolder, garage of zelfs onder de motorkap van je auto kunt vinden. Let er altijd op deze uitwerpselen niet met blote handen aan te raken, omdat ze ziektes kunnen overdragen.

Een ander groot probleem dat marters kunnen veroorzaken, is schade aan de isolatie en leidingen in je huis. Ze graven tunnels en maken nesten in isolatiemateriaal, wat kan leiden tot ernstige schade aan je woning. Daarnaast knagen ze aan leidingen en kabels, wat niet alleen gevaarlijk is vanwege mogelijke waterlekkages en elektrische problemen, maar ook vanwege het brandgevaar dat hierdoor kan ontstaan.

Als je tekenen van marteractiviteit hebt opgemerkt, is het belangrijk snel te handelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Inspecteer je huis en auto: Controleer op uitsluitende plaatsen zoals de zolder, kelder, en onder de motorkap van je auto.

Sluit toegangen af: Zorg ervoor dat mogelijke ingangen, zoals openingen in de muren of daken, goed afgedicht zijn.

Schakel een professional in: Overleg met een ongediertebestrijder voor veilig en effectief verwijderen van marters. Ze kunnen je ook helpen met preventieve maatregelen.

Marters kunnen zeer schadelijk zijn en het is van essentieel belang actie te ondernemen zodra je signalen van hun aanwezigheid opmerkt. Door de genoemde tekenen in de gaten te houden en snel te reageren, kun je jezelf veel kopzorgen besparen.

Het leven met de angst voor mogelijke marterschade kan stressvol zijn. Het herkennen van geluiden in de nacht, uitwerpselen, en beschadiging aan isolatie en leidingen kan je helpen om tijdig actie te ondernemen. Hierdoor bescherm je zowel je huis als auto tegen ongewenste schade.

Heb je ooit je hoofd gebroken over waarom marters ervoor kiezen om zich in jouw huis te nestelen? Nou, je bent niet de enige. Voor veel huis- en autobezitters is dit een bekend probleem. Laten we eens kijken naar de redenen waarom marters je huis zo aantrekkelijk vinden en wat je eraan kunt doen.

Ten eerste, warmte. Marters houden van warme plekken, vooral in de koude seizoenen. Jouw zolder of kruipruimte, waar de temperatuur in de winter wat hoger is, biedt een perfecte schuilplaats.

Daarnaast is voedsel een grote aantrekkingskracht. Voedselbronnen zoals afval, vogelvoer, en zelfs andere kleine dieren kunnen marters aantrekken. Ze zullen zich vestigen op plaatsen waar ze gemakkelijk voedsel kunnen vinden.

Beschutting speelt ook een belangrijke rol. Marters zoeken beschutting tegen roofdieren en slechte weersomstandigheden. Een huis biedt hen een veilige plaats waar ze zich kunnen verbergen.

Wil je ze weg houden? Zorg ervoor dat je afval goed afgesloten is, verwijder eventuele voedselbronnen uit je tuin en sluit alle mogelijke toegangswegen af.

Maar wees gewaarschuwd: marters zijn slim, en het kan een uitdaging zijn om ze volledig buiten te houden.

Voor huiseigenaren en autobezitters kunnen marters behoorlijk hinderlijk zijn. Deze kleine, maar sluwe wezens kunnen aanzienlijke schade aan eigendommen veroorzaken, waaronder zolders, automotoren en tuinen. Gelukkig zijn er verschillende milieuvriendelijke methoden om marters af te weren. Dit deel van deze blog onderzoekt oplossingen zoals het gebruik van natuurlijke vijanden, geurafschrikmiddelen en tuinaanpassingen om deze dieren op een humane manier op afstand te houden.

Martens zijn bedreven klimmers en kunnen zich door kleine openingen wringen, waardoor ze gemakkelijk huizen en garages kunnen betreden. Veelvoorkomende tekenen van de aanwezigheid van een marter zijn lawaai op zolder, uitwerpselen en beschadigde autobedrading. Het aanpakken van het probleem is van cruciaal belang om verdere schade te voorkomen en een vredige leefomgeving te garanderen.

Een effectieve methode om marters af te weren is door de aanwezigheid van hun natuurlijke vijanden te introduceren of aan te moedigen. Het is bekend dat roofvogels, zoals uilen, op marters jagen. Het installeren van uilennestkasten in uw tuin kan deze vogels aantrekken, wat uiteraard helpt bij het onder controle houden van de marterpopulatie. Het is echter van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze methode geschikt is voor uw gebied en de plaatselijke fauna niet verstoort.

Martens hebben een scherp reukvermogen en bepaalde geuren kunnen ze verdrijven. Populaire natuurlijke geurafschrikmiddelen zijn onder meer:

Essentiële oliën: Pepermunt-, eucalyptus- en citronella-olie kunnen worden gespoten in gebieden waar de kans groot is dat marters binnendringen.

Azijn en ammoniak: Week vodden in azijn of ammoniak en plaats ze op de toegangspunten. De sterke geur kan marters ervan weerhouden het gebied te betreden.

Natuurlijke kruiden: Het planten van kruiden zoals lavendel en munt rond uw perceel kan ook als een natuurlijk afschrikmiddel werken.

Met een paar aanpassingen in uw tuin kunt u voorkomen dat marters zich welkom voelen:

Beveiligde compostbakken: Zorg ervoor dat de bakken goed gesloten zijn om te voorkomen dat marters met voedselverspilling worden aangetrokken.

Bomen en struiken snoeien: Door het gebladerte gesnoeid te houden, kunt u potentiële schuilplaatsen elimineren en uw tuin minder uitnodigend maken.

Installeer hekwerk: Gebruik hekbarrières rond de tuin en mogelijke toegangspunten. Zorg ervoor dat het hekwerk een paar centimeter in de grond wordt begraven om te voorkomen dat marters eronder graven.

Door natuurlijke en humane methoden te kiezen om marters af te weren, beschermt u niet alleen uw eigendommen, maar respecteert u ook de natuur. Het vermijden van schadelijke chemicaliën en vallen garandeert het welzijn van zowel uw gezin als de dieren.

Door deze milieuvriendelijke strategieën te implementeren kunnen huiseigenaren en autobezitters marters effectief afschrikken en hun eigendommen op een verantwoorde en meelevende manier beschermen.

Voor huiseigenaren en autobezitters kan het omgaan met marters een echte uitdaging zijn. Deze kleine, maar vervelende wezens kunnen aanzienlijke schade aan eigendommen en voertuigen veroorzaken als ze niet worden gecontroleerd. Gelukkig bieden moderne technologische ontwikkelingen effectieve oplossingen om marters af te schrikken. In dit artikel verdiepen we ons in verschillende state-of-the-art technologieën, zoals ultrasone apparaten, elektronische afweersystemen en camerasystemen om marteractiviteit te monitoren en te voorkomen.

Ultrasone apparaten zijn een niet-invasieve en humane manier om marters uit de buurt van uw huis of auto te houden. Deze apparaten zenden hoogfrequente geluidsgolven uit die onhoorbaar zijn voor mensen, maar zeer irriterend voor marters. Wanneer marters deze geluidsgolven tegenkomen, zullen ze waarschijnlijk het gebied verlaten om aan het ongemak te ontsnappen. Ultrasone apparaten zijn eenvoudig te installeren en kunnen een groot gebied bestrijken, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op zolders, garages en rond voertuigen.

Elektronische afweersystemen bieden een andere effectieve methode om marters af te schrikken. Deze systemen werken door met tussenpozen lichtflitsen of geluidsuitbarstingen af ​​te geven die marters doen schrikken en desoriënteren. Sommige geavanceerde systemen combineren zowel licht- als geluidsstimuli om hun afstotende effect te maximaliseren. Deze apparaten zijn vaak uitgerust met bewegingssensoren, die alleen worden geactiveerd wanneer marteractiviteit wordt gedetecteerd, waardoor energie wordt bespaard en een langere levensduur wordt gegarandeerd.

Naast afschrikkingstechnologieën spelen camerasystemen een cruciale rol bij het monitoren van de marteractiviteit. Door bewakingscamera’s met hoge resolutie rond uw eigendom te installeren, kunt u toegangspunten en gebieden met veel activiteit identificeren. Sommige camerasystemen worden geleverd met bewegingsdetectie en nachtzicht, waardoor 24 uur per dag monitoring mogelijk is. Door het gedrag en de routes van marters te begrijpen, kun je op strategische wijze afschrikmiddelen plaatsen en kwetsbare plekken versterken.

Martens kan een hardnekkig probleem zijn voor huiseigenaren en autobezitters, maar moderne technologieën bieden effectieve oplossingen om deze dieren op afstand te houden. Ultrasone apparaten, elektronische afweersystemen en camerasystemen bieden elk unieke voordelen en kunnen samen worden gebruikt voor optimale bescherming. Investeren in deze geavanceerde technologieën kan u dure reparaties besparen en u gemoedsrust geven.

Voor huiseigenaren en autobezitters kunnen marters een aanhoudende en schadelijke overlast veroorzaken. Of het nu gaat om het doorknagen van draden, het uitvoeren van dure reparaties of het veroorzaken van algemene chaos: het beheer van deze dieren in het wild is van cruciaal belang. “Ervaringen en succesverhalen van mensen die marters verjoegen” is een product dat is ontworpen om dit probleem effectief aan te pakken, en de unieke eigenschappen ervan hebben al velen ten goede gekomen.

ISOTRONIC Marterafweer” heeft vooral de aandacht getrokken dankzij de inspirerende en positieve feedback van gebruikers. Johan, een huiseigenaar, vertelde hoe dit product zijn tuin redde van terugkerende marterbezoeken. “Voordat ik ‘Ervaringen en succesverhalen’ gebruikte, heb ik verschillende afschrikmiddelen geprobeerd, maar niets werkte. Sinds ik de tips heb toegepast, is mijn tuin eindelijk martervrij en is de schade gestopt”, zei hij. Op dezelfde manier merkte Maria, een auto-eigenaar, op: “Martens heeft de draden in mijn auto geknaagd, waardoor er bijna € 500,- aan reparaties is ontstaan. Na het advies van dit product te hebben gevolgd, is mijn auto al meer dan zes maanden onaangeroerd door marters.”

Gezien de unieke uitdagingen waar marters mee te maken hebben, vooral voor huiseigenaren en autobezitters, is het essentieel om een ​​betrouwbare methode te hebben om ze op afstand te houden. De succesverhalen en de alomvattende, praktische strategieën die worden beschreven in “Ervaringen en succesverhalen van mensen die marters verjoegen” maken het tot een onmisbare bron.

Als u last heeft van marterproblemen, is dit het moment om actie te ondernemen. Door de beproefde methoden in deze handleiding te volgen, kunt u uw eigendommen beschermen en uzelf beschermen tegen toekomstige kopzorgen en dure reparaties. Wacht niet langer en sluit u aan bij de gemeenschap van tevreden gebruikers die met succes hun huizen en auto’s van marters hebben ontdaan.

Ontdek vandaag nog de effectieve methoden. Bezoek onze Marterverjager pagina en ga aan de slag. Leer van degenen die daarin zijn geslaagd: uw eigendommen verdienen de beste bescherming.

bekijk onze blogpagina

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *