Alles over paarden

Alles over paarden


Alles over paarden: Het paard is een hoefdier en wordt voornamelijk gehouden als rij- en trekdier.


Wat is een hengst? een hengst is een mannelijk paard, heeft over het algemeen een krachtige lichaamsbouw en een zware hals. Een hengst is meestal vierkanter gebouwd dan een merrie. Ook gedraagt een hengst zich meestal anders dan een merrie. Hij let meer op zijn omgeving en bruist vaak van energie.

Alles over paarden, hengsten.

Wat is een merrie? een merrie is een vrouwelijk paard, zijn meestal rechthoekiger en wat minder krachtig gebouwd dan hengsten. Ze zijn vaak ook rustiger en volgzamer.
Een bronstige merrie wordt hengstig genoemd. Merries worden hengstig in het voorjaar en in de zomer. De hengstigheid duurt 7 tot 15 dagen. Een bronstige merrie zal de hengst zelf benaderen.
Vanaf ongeveer het tweede levensjaar kan een merrie veulens krijgen. De dracht duurt 11 maanden en het veulen wordt meestal ’s nachts ter wereld gebracht. De merrie zoogt haar veulen ongeveer een jaar. Bijzonder is dat merries weer drachtig kunnen worden terwijl ze hun jong nog zogen. Dit komt bij zeer weinig dieren voor.

Alles over paarden, merries.

Wat is een veulen? Een veulen is een paard, dat nog geen jaar oud is.

Vrouwelijke en mannelijke veulens lijken op elkaar; de verschillen komen wanneer het veulen ouder wordt. Het geslacht van een pasgeboren veulen is vast te stellen door onder de staart te kijken: de aanleg van de vrouwelijke geslachtsdelen is al zichtbaar.

Het veulen wordt meestal ’s nachts geboren na een dracht van 11 maanden. Na de geboorte kunnen veulens al direct staan. Omdat de motoriek van het jonge dier nog niet volledig ontwikkeld is, zal hij eerst wat wankel zijn, maar het veulen gaat toch direct op zoek naar de uier van zijn moeder. De eerste melk wordt ook wel biest genoemd en bevat vele antistoffen die het kwetsbare veulen goed kan gebruiken.

Alles over paarden, veulens.

Wat is een jaarling of enter? Een jaarling of enter is een paard tussen de één en twee jaar oud.

Jaarlingen leven vaak in groepen op de weide en worden nog niet gebruikt in de paardensport.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd.
Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard. Op driejarige leeftijd kan begonnen worden met de voorbereiding van de paardentraining zoals vertrouwd maken met zadel en hoofdstel.

Alles over paarden, jaarlingen.

Wat is een Ruin? Een Ruin is een gecastreerd mannelijk paard.

Castratie wordt doorgaans uitgevoerd om jonge hengsten die afgekeurd zijn voor de fokkerij makkelijker in omgang te maken, om ze zo voor de rest van hun leven als betrouwbaar werk- of sportpaard te kunnen blijven gebruiken. Ruinen zijn bijvoorbeeld bij wedstrijden makkelijker te hanteren omdat zij minder afgeleid worden door eventueel aanwezige ‘hengstige’ merries.

Alles over paarden, ruin.

Wat is een dekhengst? Een dekhengst is een hengst die is goedgekeurd om mee te fokken.

Niet alle hengsten zijn even geschikt als dekhengst. Aangezien het erom gaat om zo goed mogelijke nakomelingen te verwekken ondergaan hengsten een strenge keuring met betrekking tot uiterlijke aspecten, karakter, prestaties en gezondheid. De eisen wat betreft karakter, uiterlijk en prestaties verschillen uiteraard per ras en type paard. Alleen de allerbeste hengsten worden goedgekeurd en toegelaten om als dekhengst te mogen werken. De hengsten die geen kans maken worden meestal gecastreerd omdat zij als ruin een makkelijker hanteerbaar temperament laten zien.

Alles over paarden, dekhengsten.

Wat is een pony? Een pony is een klein paard met een schouderhoogte van minder dan 1,48 meter.

Deze kleine paarden hebben hun geringe omvang niet te danken aan selectief fokken door de mens, maar staan nog dicht bij de oerpaarden die lang niet zo groot waren als de huidige paardenrassen. De geringe hoogte kan vaak ook verklaard worden als aanpassing aan het karige en schrale voedsel in de heide- en veengebieden en rotsachtige eilanden waar de pony’s generaties lang in afzondering leefden. Pony’s onderscheiden zich verder van paarden door hun naar verhouding robuustere lichaamsbouw en korte ledematen. Ze zijn vaak zeer goed bestand tegen kou en kunnen in de winter met weinig voedsel overleven.

Alles over paarden, pony.

Alles over paarden: zadels


De sjabrakken (ook wel zadeldekjes genoemd)  zijn in de maten: shetland, pony, cob, full, dressuur full, dressuur cob, veelzijdigheid cob en veelzijdigheid full.
Waarom gebruik je een sjabrak?
Je maakt gebruik van een sjabrak om het zadel te beschermen, schuren te verminderen en eventuele huidirritaties te voorkomen. Daarnaast is een sjabrak zinvol om zweet te absorberen. Ook voorkomt een zadeldek drukkingen op de huid.
Hoe kies je het juiste dekje voor jou paard of pony?
Het is van belang om te kijken naar de vorm en maat van je zadel. Het dekje moet namelijk lang en breed genoeg zijn , zodat het zadel niet in aanraking komt met je paard of pony.

Sjabrak zadeldekje
SJABRAK

Bekijk hier de bestsellers in Sjabrakken


dressuurzadel
Dit type zadel voor dressuur rijden draagt bij aan de juiste houding, zodat je paard de kleinste ruiterhulpen voelt. De zit van een dressuurzadel is erg belangrijk, kies je voor een diepe zit of wil je liever een vlakke zit? Ook de plaatsing van de zweetbladen en de lengte hiervan zijn belangrijk, het is niet de bedoeling dat je met je onderbeen teveel tegen het zadel aan zit, dan komen je hulpen namelijk niet goed door. Kniewrongen zorgen voor een stevige zit tijdens het rijden, deze zijn er in verschillende variaties. Daarnaast zijn de positie en dikte van zadelkussens erg belangrijk, goed geplaatste kussens laten namelijk de wervelkolom van je paard vrij, zodat hij lekker ontspannen kan lopen.

dressuurzadel
Dressuurzadel

Singelstoten: De meeste zadels met lange singelstoten zijn dressuurzadels. De singel moet het paardenzadel stevig laten liggen, maar mag het paard niet belemmeren in zijn bewegingen. voor ieder paard is een geschikte dressuursingel te vinden.

Het meest gebruikte materiaal voor singels is al jaren neopreen, maar nog steeds wordt er ook veel leer gebruikt.
Het grootste voordeel van een singel van leer is dat het leer zich naar het paard kan vormen. Het kan ook vocht opnemen. Een singel van leer dien je echter goed te onderhouden.
Daarnaast zijn er nog minder gebruikte materialen zoals katoen dat goed vocht op kan nemen en kunststof, de tegenhanger van leer maar diervriendelijk en geschikt voor veganisten.
Singels met elastiek zorgen ervoor dat het paard makkelijker aan te singelen is en dat het paard minder belemmerd wordt bij bijvoorbeeld ademen.
Je merkt al wel dat er vele overwegingen zijn om voor een bepaalde dressuursingel te kiezen.

Dressuursingel
DRESSUURSINGEL

Springzadel

Spring je voornamelijk? Dan is de aanschaf van een goed springzadel erg van belang. Naast het comfort voor het paard moet het zadel ook voor de ruiter optimaal zijn. De zweetbladen van een springzadel zijn meer naar voren geplaatst dan de zweetbladen van een dressuurzadel. Dit om de ruiter beter te kunnen ondersteunen bij een sprong.

Zoek je een springzadel van bijvoorbeeld Arturo of Rossner? Dan ben je bij Didoland aan het juiste adres. Alles voor paarden, ook merken als Kieffer, Passier, Prestige en Stubben vind je bij ons.

Springzadel
SPRINGZADEL

Voor springzadels bestaan er speciale singels met buikflap. Deze buikflap is meestal gemaakt van verstevigd leer en beschermt de buik van het paard tegen klappen van de voorhoeven. Sommige paarden trekken hun voorbenen tijdens het springen zo hoog op dat ze hun eigen buik verwonden. Een singel met buikflap voorkomt dit.

Singel Springzadel
SPRINGSINGEL

veelzijdigheidszadel
Vind je alles leuk en kan je niet kiezen tussen dressuur, springen en buitenrijden? Dan is een veelzijdigheidszadel een geschikte keus, op die manier kun je een hele afwisselende training doen met je paard. Een veelzijdigheidszadel is ook geschikt voor een buitenrit, de beugels kunnen namelijk iets korter gedaan worden.

Over het algemeen zitten de zweetbladen bij een veelzijdigheidszadel verder naar voren dan bij een dressuurzadel, maar niet zo ver als bij een springzadel. Een veelzijdigheidszadel is dus minder geschikt als je vaak hoge sprongen maakt of juist vooral dressuur rijdt. Als je recreatief rijdt, regelmatig een buitenrit maakt of af en toe lage sprongen maakt is een veelzijdigheidszadel wel geschikt.
Sommige veelzijdigheidszadels zijn meer springgericht, andere meer dressuurgericht. Je keuze is dus vooral afhankelijk van welke discipline je rijdt, maar hangt ook af van wat je zelf fijn vindt.

Veelzijdigheidszadel
VEELZIJDIGHEIDSZADEL

Veelzijdigheidssingel

Veelzijdigheidssingels zijn bedoeld om te gebruiken bij veelzijdigheidszadels.

Veelzijdigheidssingel
VEELZIJDIGHEIDSSINGEL

Het westernzadel bestaat uit verschillende delen die verschillende taken uitvoeren:
Het typische op het westernzadel is de hoorn , die wordt gebruikt voor het werken met de lasso (en niet om vast te houden)
De hoorn is bevestigd aan de ” vork “. Dit is het gedeelte dat boven de schoft van het paard ligt.
De ” stoel ” is de stoel in het zadel, die volledig kan worden gestoffeerd, slechts gedeeltelijk gestoffeerd of helemaal niet. Volledig gevoerde zadels zijn gebruikelijk in onze regio, terwijl veel werkende cowboys op niet-gevoerde zadels rijden. De zitpositie van de bestuurder wordt ook bepaald in de “stoel”; men moet over de 14e wervel van het paard zitten. Deze draaikolk is verticaal, terwijl de voorkant naar achteren kantelt en die achter de 14e naar voren. Als de ruiter boven de 14e wervel zit, bevindt hij zich precies in het midden van het paard. Op dit punt moet de “stoel” een vlakke positie hebben zodat de bestuurder rechtop zit in balans.
De ” Cantle ” is de achterkant van de “Seat”. Dit kan hoog, laag, breed, smal, diep of plat zijn.
De ” rokken ” (plint) is het deel dat op de rug van het paard ligt en is verantwoordelijk voor de verdeling van het gewicht. De vorm van de “Rokken” hangt weer af van het type zadel (en discipline).
De ” spatborden ” zijn er om het been van de ruiter te beschermen tegen vuil en zweet van het paard

Westernzadel
WESTERNZADEL

Beste Paardenliefhebber,

Deze blog is nog niet ten einde, ik ga proberen een aantal keren per week iets bij te schrijven over paarden en de verzorging van paarden. Kom gerust regelmatig eens terug op deze pagina.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *