maag en darmparasiet bij honden en katten

maag-darmparasiet bij honden en katten
De meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden en katten is Giardia-infectie. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk de besmetting met snel te kunnen herkennen en behandelen. Daarnaast ligt bij Giardia herbesmetting op de loer, waardoor het belangrijk is de juiste hygiënische (voorzorgs)maatregelen te treffen. In dit artikel leest u wat u moet doen als u een Giardia-infectie bij uw hond of kat vermoedt en hoe u de kans op (her)besmetting kunt verkleinen.

Wat is Giardia? De meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden en katten
Giardia zijn eencellige maag-darmparasieten die diarree en braken kunnen veroorzaken. Het is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Bij ongeveer 10-20% van de honden met diarree is Giardia de oorzaak. Giardia komt echter niet alleen bij honden voor, maar ook bij katten, konijnen, cavia’s en andere dieren. Het is bovendien een zoönose, wat inhoudt dat de ziekte ook van dieren op mensen kan worden overgebracht. Vooral kleine kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen risico. Als u er als gezond, volwassen persoon een goede hygiëne op nahoudt, dan is het risico op besmetting gering. Een Giardia-infectie – ook wel giardiasis genoemd – is zeer besmettelijk en verspreidt zich daarom snel op plaatsen waar meerdere dieren samen zijn, zoals in kennels, asiels of uitlaatservices.

Wat veroorzaakt Giardia?
Besmetting met Giardia vindt altijd plaats via de mond. De parasieten belanden uiteindelijk in de dunne darm waar ze zich met behulp van een soort zuignap aan de darmwand vasthechten. De darmwand raakt hierdoor beschadigd, wat zichtbaar kan worden door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. In de darm delen de Giardia zich, waardoor ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Aan het einde van de darm kapselen de parasieten zich in. Deze zogenaamde cysten verlaten vervolgens via de ontlasting het lichaam. De cysten overleven tot ongeveer een week in de ontlasting van een geïnfecteerde dier en tot enkele weken in de bodem of koud water. In een vochtige, koude omgeving kunnen de cysten zelfs enkele maanden overleven. Nieuwe besmetting vindt plaats via besmette ontlasting, zwemmen in besmet water, eten of drinken uit een besmette voer-/drinkbak, via contact met besmet gras of bijvoorbeeld wanneer de vacht (met daarin cystes) van een besmet dier wordt afgelikt. Aangezien Giardia vooral voorkomt bij pups is hun ontlasting vaak zeer besmettelijk.

Wat zijn de symptomen van Giardia?

Met name bij dieren met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen van een Giardia-besmetting duidelijk zichtbaar zijn. Ook gezonde, volwassen honden en katten kunnen geïnfecteerd zijn, maar bij deze groep is een besmetting niet altijd zichtbaar omdat ze niet altijd duidelijke symptomen laten zien of een ‘drager’ zijn (geen symptomen, wel uitscheider). Het meest voorkomende symptoom bij een besmetting met Giardia is hevige, terugkerende diarree die in sommige gevallen bloed- en/of slijmsporen vertoont. Dit wordt veroorzaakt doordat de darmwand is beschadigd. Indien een dier besmet is met Giardia, dan kan dit bestaande maag-darmaandoeningen verergeren en de ontwikkeling van andere klachten stimuleren.

Hoe wordt de aanwezigheid van Giardia vastgesteld?
Indien uw hond of kat langdurig kampt met maag-darmklachten zoals braken en diarree, dan adviseren wij uw dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal uw dier eerst algemeen onderzoeken, eventueel gevolgd door aanvullende onderzoeken zoals bijvoorbeeld ontlastingsonderzoek. De ontlasting (soms van enkele dagen verzameld) wordt beoordeeld op geur kleur en consistentie. Verder zal er waarschijnlijk gekeken worden naar parasieten en andere eventuele veroorzakers van afwijkende ontlasting. De dierenarts heeft diverse tests tot zijn beschikking om vast te stellen of er eventueel sprake is van een Giardia-besmetting, maar een negatieve test wil niet altijd zeggen dat er ook echt geen Giardia aanwezig is.

Hoe kan een hond of kat met Giardia behandeld worden?
De behandeling van Giardia is niet altijd even makkelijk, aangezien het een hardnekkige infectie kan zijn. Als er sprake is van een Giardia-infectie, dan zal de dierenarts de hond of kat behandelen met een wormenmiddel op basis van Fenbendazole zoals Panacur of met Metronidazol. Deze laatste is receptplichtig en alleen via de behandelend dierenarts verkrijgbaar. Het gekozen middel dient in sommige gevallen na 2 weken vaak herhaald te worden. Daarbij is het soms noodzakelijk om beide middelen af te wisselen. Voor een goed advies hierin kunt u het beste met de behandelend dierenarts overleggen. Het kan raadzaam zijn om de hond of kat gedurende een periode (gemiddeld een maand) een licht verteerbare, energierijke voeding zoals de diverse Digestive varianten in ons assortiment. Deze voeding zorgt voor een minimale belasting van het maag-darmstelsel terwijl er tegelijkertijd voldoende voedingstoffen opgenomen kunnen worden.

Hygiënische maatregelen
Desinfecteren van de omgeving
Het is belangrijk om tijdens en na de behandelperiode de uitwerpselen van uw hond of kat direct op te ruimen, zodat uw dier (en andere dieren) er niet meer mee in contact kunnen komen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van het dier goed te reinigen. Gladde oppervlaktes kunt u reinigen met ammonium. Tapijt en stoffen meubels, maar ook de manden, kleedjes en speeltjes kunt u reinigen met een stoomreiniger (5 minuten bij 70 graden of 1 minuut bij 100graden) of wassen op hoge temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om ook de eet- en drinkbakken met kokend water te reinigen. Vergeet ook niet de auto te reinigen, wanneer uw dier hier regelmatig in vervoerd wordt.

Wassen van uw dier
Tevens is het belangrijk om uw dier te wassen met shampoo, het liefst op de laatste dag van de behandeling. Bij katten is dat lastiger dan honden en kan het wassen van slechts het perineum of achterhand ook volstaan. In de vacht van het dier kunnen zich namelijk nog cystes van Giardia bevinden die, door bijvoorbeeld oplikken, een herbesmetting kunnen veroorzaken. Met name bij langharige honden kan het helpen om de haren rond de anus kort te knippen, zodat dit gebied gemakkelijker kan worden schoongehouden. Giardia is besmettelijk ook voor mensen, dus is goede persoonlijke hygiëne is erg belangrijk. Het is daarom van belang uw handen grondig te wassen wanneer u uw hond of kat heeft geaaid of vast gehad. Daarnaast moeten alle honden en katten in een huishouden gelijktijdig worden behandeld wanneer er sprake is van een Giardia-infectie, ook wanneer er bij de andere dieren geen symptomen worden waargenomen.
Giardia is besmettelijk ook voor mensen, dus is goede persoonlijke hygiëne is erg belangrijk. Het is daarom van belang uw handen grondig te wassen nadat u de hond hebt aangeraakt. Daarnaast moeten alle honden en katten gelijktijdig worden behandeld wanneer er sprake is van een Giardia-infectie, ook wanneer er bij de andere dieren geen symptomen worden waargenomen. Voor katten geldt wel een ander behandelschema.

Klik op onderstaande foto voor meer informatie.

maag-darmparasiet bij honden en katten

Verkoeling voor je hond bij warm weer.

Verkoeling voor je hond bij warm weer met een hondenzwembad
Verkoeling voor je hond bij warm weer met een hondenzwembad

Gebitsverzorging voor je hond.

Geniet van deze pagina, vertel het verder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Warning: Undefined array key "sfsi_mastodonIcon_order" in /customers/6/3/f/didoland.be/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175 Warning: Undefined array key "sfsi_mastodon_display" in /customers/6/3/f/didoland.be/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 268
error

Geniet van deze pagina en deel ze