De Kippenboer met de Gouden Eieren

De Kippenboer met de Gouden Eieren

Mijn verhaal van de kippenboer met de gouden eieren begint in september. De zon scheen reeds vroeg in de ochtend. Ik zette koffie met mijn nieuw koffiezetapparaat. Nam mijn fiets om vroeg vers brood te gaan halen bij de bakker. Ik kwam terug thuis en rook de heerlijke koffie. Na een stevig ontbijt had ik besloten om een fietstocht te doen.

De Kippenboer met de Gouden Eieren
De fietstocht

Ik nam mijn nieuwe fiets en vertrok. Mijn planning was om zo 35 km ver langs het kanaal te gaan fietsen en terug te keren langs de zelfde weg. Zo zou ik ongeveer een tocht hebben van 70 km. Zo gezegd zo gedaan. Ik was ongeveer 20 km van mijn huis, begon plots honger te krijgen. Ik stopte even verder bij een bakkerij om een frisse cola en enkele rijstaartjes te kopen.

DE KIPPENBOER MET DE GOUDEN EIEREN
De praatstoel

Terug buiten zette ik mij op één van de banken om mijn taartjes op te eten en iets te drinken. Naast mij op de bank zat een man van ongeveer 65 jaar ook iets aan het eten en hij begon met mij te praten. Zijn naam was Roger. Hij was al enkele jaren met pensioen. Meer dan 35 jaar in Brussel gewerkt. Het ministerie van financiën was zijn werk. Iedere dag ’s morgens een uur op de trein en ’s avonds juist het zelfde. Hobby’s heeft hij nooit gehad vertelde hij mij, maar hij had besloten de dag dat hij met pensioen ging dat hij  een E-Bike zou kopen.

De E-Bike

Dat heeft hij ook gedaan en fier toonde hij mij zijn Elektrische fiets. Hij probeerde iedere dag enkele uurtjes met zijn fiets te rijden om in beweging te blijven. Hij begon mij te vertellen dat de 3 jaar die hij nu met pensioen is de mooiste tijd uit zijn leven is. Roger amuseerde zich de laatste jaren bij het uitoefenen van zijn nieuwe hobby’s. Naast het rijden met zijn Elektrische fiets was zijn andere hobby kippen kweken.

Kweken van kippen met de gouden eieren

Toen hij met pensioen ging had hij een boek gekregen van hoe hij kippen moest kweken en het plezier dat hij daar zou aan beleven. Na het lezen van het boek had hij ook een boek aangeschaft hoe hij een kippenhok moest bouwen. Hij besloot om zelf een kippenhok te bouwen ook al had hij bij wijze van spreken nog nooit een nagel in de muur geslagen. Materiaal om een kippenren te bouwen had hij ook al niet maar schafte die toch aan. Ik vond zijn verhaal wel heel mooi en boeiend. om naar te luisteren maar ik zei tegen Roger ik wil nu wel verder fietsen. Hij haalde een adreskaartje uit zijn zak en zei dat ik eens langs moest komen als ik in zijn buurt was.

Terug naar huis

Ik zette mijn weg verder en dacht nog even aan Roger en zijn verhaal over zijn kippenhok.
Enkele dagen later zocht ik op mijn computer even op waar Roger juiste woonde en besloot om met mijn fiets even tot bij Roger te rijden. Ik wist niet op voorhand of hij thuis was of niet maar dit was voor mij geen probleem. Na ongeveer driekwart uur rijden kwam ik aan bij Roger. Ik belde aan en wat mij direct opviel was zijn deurbel. Roger deed de deur open en herkende mij onmiddellijk. De man van de rijsttaartjes zei hij, kom binnen ik zal mijn kippenhok even laten zien.

De prachtige tuin

We gingen naar achteren in zijn tuin en ik zag hoe prachtig zijn gras was gemaaid. Het leek erop dat ieder grassprietje even recht stond. Ik maai mijn gras tweemaal per week af met een elektrische grasmaaier en verticuteer mijn gras tweemaal per jaar met mijn verticuteermachine. Ook de bemesting vind Roger belangrijk om mooi groen gras te hebben.

Zijn kippen

We stapten verder naar achteren en achter de haag zag ik daar twee prachtige kippenhokken en twee kippenrennen staan die hij zelf gebouwd had. De plannen daarvan had hij gevonden in een boek met allemaal tekeningen. Ik telde tien kippen en een haan in die ene ren en een vijftien kippen in de andere ren. De 15 kippen in die ene ren waren legkippen en andere 10 kippen en de haan waren om te kweken.

De kuikens van de Kippenboer met de gouden eieren.

Roger zei dat hij ook kleine kuikentjes had die nog maar 4 dagen oud waren. In een andere stalling had hij een broedmachine staan om 24 eieren uit te broeden. De kleine kuikentjes liepen gewoon rond en zaten onder een warmteplaat om zicht te verwarmen. Die warmteplaat kon Roger verstellen in hoogte zodat die warmteplaat meegroeit met de kuikens.

Toen ik vroeg aan Roger: dat kost toch allemaal veel geld? Antwoorde hij: ja maar het is mijn hobby. Ik verkoop mijn eieren aan 1 € voor zes eieren en de kuikens verkoop ik aan een marchand die ze dan doorverkoopt. Ik kocht aan Roger ook 6 eieren en kookte bij mijn thuiskomst 3 eieren met mijn eierkoker. Toen ik de eierdooiers zag na het koken, moet ik eerlijk toegeven de kleur was goud geel.

Is Roger de Kippenboer met de gouden eieren?

Ik denk als je zelf kippen kweekt met de juiste voedingsproducten, de eieren heel gezond moeten zijn en beter dan de eieren uit de supermarkt, die van kippen komen in batterijen gekweekt.

Geef mij maar de eieren van De Kippenboer met de Gouden Eieren.

De Kippenwinkel

De Kippenboer met de Gouden Eieren in vreemde talen, Goue Eiers, Vezë e artë, Qızıl Yumurta, Urrezko arrautzak, Zlatna jaja, Златни яйца, Ous daurats, Ze Golden, Golden kwai, ʻO nā kumulālā gula, Golden Qe, Arany tojás, Oibheacha Órga, Osisi ọla edo, Ad praesens ova auream, Zelta olas, Auksiniai kiaušiniai, Golden Eggs, Telur Emas, Bajd tad-Deheb, Golden Golden, Алтан өндөг, Mahe a Khauta, Zlaté vajcia, Zlata jajca, Endog emas, Eggada dahabka, Huevos de oro, Maziwa ya dhahabu, Bulawan nga mga Itlog, Mazira a golidi, 金蛋, Gyldne æg, Goldene Eier, Oraj Ovoj, Kuldsed munad, Kultaiset munat, Oeufs d’or, Ovos dourados, Telur Emas, Uova d’oro, Zlatne jajce, Gyldne egg, Oltin tuxum, Złote Jaja, Ovos de ouro, Ouă de aur, Laʻau auro, Ubhraichean Òr, Gyllene ägg, Amaqanda egolide, Awọn Eyin Eyin, Amaqanda egolide, Wyau Aur, Trứng vàng, Altın yumurta, Zlaté vejce,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *